News detail

Pieter van Straaten (Braxgata): "This season, every match is truly important."

31/10/2023 – 11:42

The battle for the second, third, and fourth positions in the ION Hockey League is currently more exciting than ever. On matchday nine, Braxgata easily defeated Victory in an Antwerp derby with a score of 7-1. Coach Philippe Goldberg's team now sits in a shared second place. "The connection between the forwards is improving all the time," says Pieter van Straaten.


Na overwinningen tegen Daring, Ukkel en Gantoise vierden de mannen van Braxgata op speeldag negen de vierde overwinning van het seizoen. Tegen Victory werd de weg naar het doel vlot gevonden: 7-1. “We kunnen van deze wedstrijd heel wat positieve zaken onthouden”, zegt de net 31-jarige spits Pieter van Straaten. “Tegen dit soort teams is het belangrijk om gedisciplineerd te hockeyen en de bal te houden. Daar slaagden we mooi in. Het totaalhockey dat we willen spelen waren we de laatste wedstrijden wat verloren. Op training hebben we enkele accenten verlegd en zondag volgde het deugddoende bewijs dat we het kunnen. Het is mooi dat met Rik Van Cleynenbreugel nu ook onze derde sleeper, na Loïck Luypaert en Jeff De Winter, kon scoren op strafcorner. Onze nieuwkomers Pat Harris, die momenteel op de Pan-Amerikaanse Spelen actief is, en Thomas Briels zijn helemaal ingeburgerd en Nelson Onana wordt steeds beter. We wilden tegen Victory ook graag een clean sheet houden, maar dat is in extremis niet gelukt.”


De overwinning tegen Victory brengt Braxgata op een gedeelde tweede plaats in het klassement. De strijd om de play-offs belooft ongemeen spannend te worden. Tussen de nummers twee en negen in het klassement gaapt slechts een kloof van vier punten. Tegen rechtstreekse concurrenten Léopold, Orée en Dragons speelde Braxgata gelijk. Twee keer werd er verloren: op de openingsspeeldag tegen Herakles en op speeldag acht op Racing. In die laatste wedstrijd gaf Braxgata in het laatste kwart een 2-3-voorsprong uit handen: 4-3. Zondag staan Braxgata en Herakles, nu in Boom, opnieuw tegenover elkaar.


Het klopt dat we tegen Racing de kans lieten liggen om wat afstand van hen te nemen in het klassement”, aldus van Straaten. “Bij een 2-3-voorsprong gingen we in de fout en deden we dingen die we anders niet doen. Dat is zeer jammer, maar dat maakt ons alleen maar sterker. Het zijn leermomenten. Op de eerste speeldag tegen Herakles waren we gewoonweg té gefocust. We wilden het te goed doen. Nu kijken we uit naar de wedstrijd van zondag op ons terrein. Tegen Herakles zijn het altijd leuke matchen.


Ik ben ervan overtuigd dat de strijd om de play-offtickets tot de laatste speeldag zal duren. Wij zijn zeker één van de kandidaten. Op papier beschikken we over een zeer goed team. Nu moeten we dat ook week na week op het terrein laten zien. Het is een opsteker dat de connectie tussen onze spitsen steeds beter wordt. Op dit moment steekt Léopold er bovenuit in de ION Hockey League. Puur op ervaring stapelen zij de goede resultaten op. Dat er achter Léopold heel veel kandidaten zijn voor de play-offs is alleen maar leuk voor onze competitie. Dat is het mooie van sport. Aan het einde van een seizoen zijn er soms matchen zonder inzet. Dat zal deze keer niet het geval zijn. Alle wedstrijden zijn belangrijk.


Van Straaten voelt zich duidelijk goed in Boom. In 2022 maakte hij de overstap van het gedegradeerde Antwerp. Dit seizoen kon hij nog niet scoren, maar dat is dan ook niet zijn voornaamste taak. “Ik ben een beetje een atypische spits”, glimlacht van Straaten. “Nelson Onana moet het hebben van zijn snelheid, Thomas Briels van zijn techniek en Ben Walker van zijn kracht. Ik vorm zowat het cement tussen de aanval en het verdedigende compartiment. Dat is misschien niet het leukste – ik ben niet heel veel aan de bal -, maar wel zeer essentieel. Het belang van het team staat voorop. En dankzij het uitlokken van strafcorners, help ik het team ook aan doelpunten.


Wie van Straaten zegt, denkt natuurlijk ook aan het nationale team van Frankrijk. Zeker met de Olympische Spelen in Parijs in aantocht. Op dit moment heeft hockeybeest van Straaten echter geen goed nieuws. “Momenteel zit ik niet in de selectie”, zegt hij. “In augustus werd ik niet geselecteerd voor het EK in Mönchengladbach en daar kon ik mee leven. Ik speelde toen niet mijn beste hockey. Daarna gebeurden er keuzes die niet in mijn voordeel uitvielen. Ik koester nog lichte hoop. De laatste twaalf jaar heb ik veel opgeofferd voor het nationale team. Hét hoogtepunt – Parijs 2024 – missen, zou dan ook een enorme ontgoocheling betekenen. Gelukkig beleef ik veel plezier aan hockeyen bij Braxgata. Ik speel goed en voel me goed in mijn vel. De coach steunt mij en de ‘boys’ geven mij vertrouwen.
Werner Thys
- - -

Other news

Highlights (FR) MEN: Watducks 3-2 Gantoise

13/05/2024 – 10:06

Highlights (NL) MEN: Watducks 3-2 Gantoise

13/05/2024 – 10:04

Highlights (FR) WOMEN: Gantoise 2-2 Braxgata

13/05/2024 – 10:02

Highlights (NL) WOMEN: Gantoise 2-2 Braxgata

13/05/2024 – 09:53

Partners

Top